Wandelen en proeven

Stichting Stadsgidserij organiseert in het kader van deze manifestatie drie wandelingen.
Tijdens deze rondleidingen staan de Tuinstraat en aangrenzende straten als Langestraat, Telefoonstraat, Bodehof, Telexstraat en Antoniusstraat centraal. Onderweg krijgt u de meest uiteenlopende informatie én wordt de sfeer van de Tuinstraat ‘geproefd’.

Elke wandeling start met koffie bij een leuk adres in de straat en eindigt met een glaasje wijn en een hapje op een andere verrassende locatie. Het totale programma duurt ongeveer 2 uur.

Kosten (incl. koffie, wijn en hapje):  € 10,-- p.p.
Data:     

  • vrijdag 21 april, 19.00 uur (gids Peter Reijnen)
  • zaterdag 22 april, 11.00 uur (gids Gerard Otten)
  • zaterdag 22 april, 14.00 uur (gids Fons van den Hout)

Het is voor de organisatie noodzakelijk om vooraf aan te melden. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-48262711. Bij aanmelding krijgt u de startlocatie te horen.

Openingsbijeenkomst

Op donderdag 6 april wordt het startschot van de manifestatie gegeven in bioscoop Cinecitta in de Willem II-straat. In de grote filmzaal worden alle activiteiten toegelicht en vertelt oud-huisarts Wil Wouts over zijn herinneringen aan de Tuinstraat. Na afloop is er een informeel samenzijn in de foyer.

Deze bijeenkomst is uitsluitend voor genodigden en alle bewoners van de Tuinstraat. Hier is uiteraard ook het boek Tuinstraat: de verbinding verkrijgbaar.

Datum: 6 april 2017
Locatie: Cinecitta (Willem II-straat 29)
Inloop: 16.30 uur
Aanvang: 17.00 uur
Einde: 19.30 uur

Tuinstraattaal

Een straat met een bewogen geschiedenis, zoals de Tuinstraat, heeft heel wat te vertellen. Ook letterlijk. Wie goed kijkt ontdekt her en der teksten. Eerste stenen, historische muurreclames, opschriften, gedichten verhalen op hun manier de geschiedenis van de straat en van de stad. Cees van Raak, auteur van o.a. Stadslezen. Teksten op straat in Tilburg, is uw gids langs de muren van de Tuinstraat en omgeving die wat te vertellen hebben.

Datum: zondag 9 april
Start: eerste rondleiding om 11.00 uur, tweede rondleiding om 14.00 uur
Reserveren alleen via: cvanraak@online.nl (dan krijgt u ook praktische informatie)

Tentoonstelling

Vanaf 7 april is in bioscoop Cinecitta een speciale expositie ingericht omtrent de Tuinstraat en omgeving. De historische ontwikkeling van de relatief jonge straat, wordt verbeeld d.m.v. historische kaarten en oude en nieuwe foto’s. Daarin verplaatsen we ons naar de context van weleer: een toenemende verstedelijking tussen historische herdgangen en nieuwe infrastructuren zoals de spoorlijn. Ook in de Tilburgse binnenstad, waaronder de Tuinstraat, zijn rond de vorige eeuwwisseling in kort tijdsbestek bijzondere woonhuizen en andere gebouwen gerealiseerd die tekenend zijn voor het tijdsbeeld waaruit ze stammen. Bijzonder aan de architectuur in de Tuinstraat is een rijke toepassing van details en versieringen. Daarnaast bestaat er een grote variëteit in de bebouwing, van patriciërswoning tot stadsvernieuwing. Het staat er verdraagzaam naast elkaar.

Data: 7 t/m 30 april
Locatie: Cinecitta (Willem II-straat 29)
Entree: gratis
Openingstijden: vanaf 12.00 uur; zaterdag en zondag vanaf 10.30 uur

Hier is ook het boek verkrijgbaar