Excursies

Willem Frederik George Lodewijk van Oranje-Nassau, de latere koning Willem II, verbleef vanaf 1830 regelmatig in Tilburg. In 1835 kocht hij twee huizen aan de Nieuwendijk (Bisschop Zwijsenstraat) waarvan hij er één inrichtte als ‘paleis’. Hij verwierf diverse bezittingen in de stad, waaronder boerderijen en een tuinhuis op Koningshoeven. Ook liet Willem in 1842 in Tilburg de lancierskazerne bouwen.

 

In 1847 gaf hij opdracht tot de bouw van een ‘echt’ paleis. Hier heeft hij nooit gewoond want het kwam pas na zijn overlijden in 1849 gereed. In 1864 werd er de Rijks HBS Koning Willem IIondergebracht. In 1936 werd het paleis verbouwd tot raadhuis (het huidige Paleis-raadhuis). Vanaf 1865 werd op de aangrenzende grond een villapark ontwikkeld. Deze doelstelling werd nooit gehaald en het resultaat was de minder ‘koninklijke’ volkswijk Koningswei.

(foto: Jan Stads/Pix4Profs)

Stadsgidserij Tilburg organiseerde in november twee excursies in en rondom het Paleis-raadhuis. Hierbij werd aandacht geschonken aan de (veranderde) architectuur en het rijke interieur van het gebouw. Daarnaast werd het verband tussen het paleis en de Koningswei toegelicht.